Vallaskolan på väg in i en global framtid

Nu har vi snart arbetat med 1:1, TänkOM, i tre månader och massor av spännande är på gång och man ser och känner förändringar i klasserna och på skolan, föräldrarna märker också av en förändring hemma på barnens arbete och hur de arbetar med sina uppgifter. Det är svårt att beskriva vad som händer med ord men kort så uppstår massor av olika lärsituationer, samarbete både i skolan och på fritiden. Vi arbetar också mer och mer med vår digitala lärplatform som vi skapat i Google Apps, både lärare och elever ser fler bra användningsområden som kanske i början inte var helt självklara, idéer och kreativitet avlöser varandra. Det dyker också upp tankar om att vilja synas på webben, blogga och dela med sig av sitt arbete och i detta få feedback och skapa nätverk med andra i samma situation. Vi kan idag se stora möjligheter i att använda oss av Google Apps både internt och i arbetet tillsammans med  barnen, samarbete samt möjligheten att öppna upp för alla och hela webben.

Kommentarer som, ”jag gjorde så här, fick jag det?, men jag provade och det funkade…” lösningar dyker nästan upp snabbare än man fastnade i om det går eller ej. Det finns ett starkt intresse i att hitta nya lösningar och användningsområden där barnen har möjlighet att använda sina nya läromedel.

I slutet av förra veckan formades också någon form av handlingsplan, önskad framtid och våra tankar om behov och vart vi är på väg och vad vi tänker att vi får ut av detta arbete, vid samma tillfälle arbetade lärspridarna på skolan (lärarna som arbetar 1:1 och har gått TänkOM utbildning) och jag fram en kort film som symboliserar vår resa och vart vi är på väg. Filmen visar också mycket av vad som idag pågår på skolan så den säger nog mer om det jag försöker beskriva…

En annan spännande utveckling på skolan är arbetet med iPad i våra förskoleklasser som haft stor positiv framgång bland barnen.  I detta arbete  använder förskoleklassläraren en iPad tillsammans med barnen och kan med detta använda den i undervisning, informationssökning, bilder och i lek. Det har under arbetets gång uppstått många situationer där det funnits användning för iPaden och där vissa sammanhang också blivit tydligare och det har framförallt blivit en rusurs för barnen och läraren. För att läsa mer om vad som händer i förskoleklasserna på Vallaskolan och i iPad arbetet och den utveckling detta medför finns bloggen vallaskolanfklass.wordpress.com.

En sökning på ”iPad förskoleklass” på Google…

iPad förskoleklass Vallaskolan

iPad förskoleklass Vallaskolan

Vi är i allt detta arbete på god väg mot vår vision ”Vallaskolan i en global framtid…”  och vår resa tillsammans med barnen och pedagogerna på skolan är riktigt spännande, lärorik för oss alla och det bästa är att vi ser en utveckling och kreativitet hos barnen och en glädje över det vi gör tillsammans.

Om rektorjesper
Tänker mycket kring hur en IKT - satsning, hur framtidskompetens och 1 till 1 kan utvecklas till en förändring i undervisning. Jag är rektor som har startat en lärande resa tillsammans med digitalisering av skolan med både 1 till 1 satsning och lärplattor. Jag ser med nyfikenhet på vad detta innebära för förändring för mig, pedagogerna, eleverna och skolans organisation. Principal at a secondary school. Interested in how ICT can improve performance, creativity and prepare today's children in a changing global future. @jesperstwitt

4 Responses to Vallaskolan på väg in i en global framtid

 1. Underbara barn & pedagoger att få ynnesten att möta, diskutera & arbeta tillsammans med ibland – tack för att jag får vara med på Er resa!

 2. Rektorolof says:

  Hej. Jobbar som rektor på en skola i södra Sverige. Spännande att läsa hur era barn jobbar med 1:1. Viktigt med denna erfarenhet då vad jag förstår inte mycket forskning finns på detta arbetssätt. Vi håller själva på att starta upp arbete med 1:1 och tror på detta. Det lilla vi jobbat har visat positiva effekter. Du får gärna fortsätta beskriva er resa in i denna spännande värld.

  • rektorjesper says:

   Vad kul att ni arbetar med 1:1 och att du kan ha nytta av att följa vår resa. precis som du skriver så är en del arbetet att hitta vilka effekter detta ger, vi kan se att de är positiva och att det stimulerar lärandet. Vi ser också att det skapar kreativitet och känslan att det är kul att lära sig. Vi arbetar med allt från mattespel från UR till dialogarbete på engelska i Xtranormal, samt med de program som ingår ex. Garageband i musik och iMovie och keynote för presentation sen använder vi oss av Google Apps som lärplatform och gemensam mötesplats på nätet. Det viktiga blir att vi arbetar med den formativa bedömningen och identifierar lärandet när det sker. Som sagt jättekul att du hittade min blogg och eftersom det inte finns någon konkret forskning på detta ännu får vi söka svar med hjälp av varandra och skriva om det vi ser.

   Fortsatt lycka till med ert 1:1 arbete och som du skriver det är riktigt spännande och rolig resa. Utbyter gärna erfarenheter med er framöver…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: