Utveckling av undervisning och lärande på riktigt

Lärande överallt

Lärande överallt

Den mest kreativa och utvecklande platsen är när man är på skolan, det är där allt händer och man möts av nyfikna barn och ambitösa pedagoger. Man fylls av beundran av allt kreativt som pågår och att lärarna i samarbete med barnen utvecklar lärandet och de nya möjligheterna vi har i skolan.

Det startade med en pedagogisk idé och en drivkraft att öka de pedagogiska möjligheterna, motivation och många diskussioner kring kunskapssyn, hur vi praktiskt skulle arbeta med 1:1. Vi ville tillsammans ge eleverna fler valmöjligheter och en större variation och nå så långt som möjligt, inflytande i sitt lärande. Idag ser jag att vi kommit långt  med vår idé och vi fortsätter att utveckla våra pedagogiska metoder och användandet av möjligheter i form av 1:1 och lärplattor och alla andra medel och verktyg vi har i skolan. Vår tanke är mer konkretiserad idag och vi har ett tydligare fokus på att utveckla pedagogiken och hur vi använder oss av våra verktyg och möjligheter, vi skruvar lite till på uppgifter vi gör, vi använder tekniken som en naturlig del i vår vardag. Vi modellar tillsammans genom att prova tillsammans, experimentera, berätta om vad vi gör, nätverkar, vi har förväntningar på att det ska fungera och att vi kan lyckas och att barnen också har mycket att bidra med. Jag känner idag att vi har utvecklat vår undervisning och precis som det står i vår läroplan möter barnen olika media och vi fortsätter att göra det som fungerar riktigt bra och provar att göra nya saker och lägger till det som också fungerar bra som ytterligare en del och möjlighet i skolan.

I allt detta arbete finns några viktiga grundläggande utgångspunkter:

Att våra elever längtar till måndag,

lika mycket som vi, för i skolan har vi det kul och det är kreativt och vi utvecklas och tror på varandra, allas bidrag till vår skolas utveckling är viktig. För mig är detta en stark drivkraft och jag ser det som avgörande för att lärande ska kunna ske, det måste finnas positiva förväntningar och ett inslag som motiverar barnen till ett livslångt lärande.

Vi förbereder barnen för en föränderlig framtid,

där kunskapen är tillgänglig för alla och vi lär tillsammans och gör kloka val och förhåller oss till den informationsmängd som finns i dagens samhälle. I olika sammanhang som lyfts fram idag så kan man nästan börja tro att kunskap är statisk, kunskapen och det vi känner till förändras hela tiden och vi behöver bidra med att skapa individer som tänker i detta, kan vara kreativa i denna miljö, problemlösare  med innovation tänkande. Vi behöver i detta ha ett förhållningssätt att vi tror på barnen och att de kan lyckas, vi behöver också tro på varandra och att vi kan och våga utforska nya möjligheter.

Våra uppgifter är på riktigt,

har anknytning till vår närmiljö och det som händer utanför skolan. Omvärlden är en del av skolan likväl som skolan är en del av omvärlden och uppgifterna som kopplar till den kontext barnen befinner sig i. Vi behöver också ha uppgifter som motiverar till lärande och som barnen kan knyta

Ted & Valle

Ted & Valle

an till, uppgifter som lyfter till en nivå att utveckla övergripande förmågor i läroplanen, utmanar och skapar nyfikenhet.

Som ett exempel på en kreativ uppgift på riktigt som använder våra möjligheter med 1:1 och har en koppling till läroplan och ett pedagogiskt tänk  samt motiverar barnen och utgår från deras kontext är våra två gossedjur Ted och Valle i 5:an som snart ska åka ut på en Europaresa. Klasserna har två gossedjur som de kommer följa på en resa ut i Europa. De har ett litet bagage med sig som innehåller instruktioner och var de är ifrån på engelska för den som hittar dem. Förväntningen och förhoppningen är att de tar sig en bit och att de som hittar dem på resande fot hjälper dem vidare en bit och lämnar en liten hälsning och en bild på deras Facebook sida. På detta sätt kan barnen göra en resa genom Europa och få in språk (engelska), geografi, religion, samhällskunskap mm. och många andra ämnen och även knyta an till övergripande förmågor, allt beroende såklart på hur långt de tar sig. Barnen kan också med hjälp av läraren lägga in kommentarer i djurens Facebook och knyta kontakter tillsammans med klassen och omvärlden. Så om ni stöter på dem ute på resande fot hjälp dem vidare och lägg gärna upp ett foto och en kommentar på deras sida

http://www.facebook.com/pages/Teds-journey/139402872885513

http://www.facebook.com/Vallesjourney/

När jag är ute i skolan möts jag dagligen av denna grundsyn, jag fylls av glädje då jag ser nyfikenheten i barnens ögon och när jag för diskussioner med kreativa pedagoger som hela tiden strävar efter att nå längre och få fler elever/barn att lyckas. I dessa stunder känner man att man har det bästa jobbet i världen, jag är där det händer…

Vallaskolans resa mot en global framtid fortsätter…

Om rektorjesper
Tänker mycket kring hur en IKT - satsning, hur framtidskompetens och 1 till 1 kan utvecklas till en förändring i undervisning. Jag är rektor som har startat en lärande resa tillsammans med digitalisering av skolan med både 1 till 1 satsning och lärplattor. Jag ser med nyfikenhet på vad detta innebära för förändring för mig, pedagogerna, eleverna och skolans organisation. Principal at a secondary school. Interested in how ICT can improve performance, creativity and prepare today's children in a changing global future. @jesperstwitt

One Response to Utveckling av undervisning och lärande på riktigt

  1. Pingback: Utmaningar och möjligheter | rektorjesper

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.